Δες γιατί το πετιμέζι είναι σούπερ φάρμακο!

By  |  0 Comments

Από τη Χαρά Βλαμάκη

Τώρα είναι η εποχή του τρύγου, δηλαδή του μαζέματος των σταφυλιών. Ο μούστος, ο χυμός σταφυλιών, όταν βράσει μας δίνει το πετιμέζι που είναι ένα φυσικό σιρόπι. Αυτό το νόστιμο «μελένιο» σιρόπι μπορεί να μετατραπεί σε χρήσιμο φάρμακο για το χειμώνα! Κι αυτό επειδή γιατρεύει το κρυολόγημα! Ο τρόπος είναι απλός… Το ζεσταίνεις μαζί με τσίπουρο! Τώρα, λοιπόν, είναι η εποχή που μπορείς να φτιάξεις ή να βρεις έτοιμο μούστο -κάνε μια βόλτα μέχρι τα Μεσόγεια και θα βρεις τον καλύτερο- για να προετοιμάσεις το «φάρμακό» σου!

Πετιμέζι

Αν δεν θέλεις να αγοράσεις έτοιμο μούστο, φτιάξε μόνη σου αποχυμώνοντας σταφύλια (πλύνε καλά τις ρόγες, στέγνωσέ τες, «ζύμωσέ» τες καλά με τα δυο σου χέρια και σούρωσε το χυμό). Βάλε το χυμό να βράσει και για όσο χρειάζεται θα αφαιρείς συνεχώς τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου μία ώρα και το σπίτι μυρίζει υπέροχα!

Μόλις μείνει το μισό σε όγκο σιρόπι, κατέβασε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. Το πετιμέζι είναι έτοιμο! Μοίρασέ το σε αποστειρωμένα μπουκάλια, αν είναι πιο αραιό ή σε βαζάκια αν είναι πιο πυκνό και το διατηρείς όλο το χειμώνα.

Τώρα έχεις τη βάση για το σούπερ «φάρμακο» για τον πονόλαιμο και τα κρυολογήματα του χειμώνα. Βράζεις ένα σφηνάκι τσίπουρο με ένα κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι. Το πίνεις σχεδόν καυτό, γουλιά- γουλιά, και μετά πέφτεις για ύπνο. Τη νύχτα θα ιδρώσεις και όταν ξυπνήσεις θα είσαι εντελώς καλά, αφού ο ιός θα έχει εξοντωθεί!

Tip: Το πετιμέζι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, σε τηγανίτες, κρέμες και παγωτά, αντικαθιστώντας το μέλι ή το σιρόπι, ακόμη και σε μαρινάδες και ντρέσινγκ για σαλάτες ή για να ενισχύσεις τη γεύση διαφόρων φαγητών. Επίσης μπορείς να φτιάξεις υπέροχα μουστοκούλουρα και μουσταλευριά ή να το χρησιμοποιήσεις -αντί για ζάχαρη- όταν φτιάχνεις μαρμελάδα.

Comments

comments

x
Please "like" us