Μάθε τί σχέση έχει ο ύπνος με τα περιττά κιλά!

By  |  0 Comments

Από τη Χαρά Βλαμάκη 

Μήπως κάνεις στερητική δίαιτα και πάλι δεν βλέπεις το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει; Πριν απογοητευτείς εντελώς, αναρωτήσου πόσες ώρες κοιμάσαι! Ναι, υπάρχει  αλληλένδετη σχέση και σε αυτό! Οι επιστήμονες μετά από έρευνα κατεληξαν στο συμπέρασμα ότι εκτός από τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα -ιδιαίτερα όπως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια- και ο ύπνος ευθύνεται σημαντικά για την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Αναρωτιέσαι τί επιρροή μπορεί να έχει ο ύπνος και η περιορισμένη χρονική του διάρκεια, που απορρέει συχνά από τον έντονο και στρεσογόνο τρόπο ζωής, στην εκδήλωση της παχυσαρκίας;

Επιστημονικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το ποσοστό των ενήλικων που κοιμούνται από 8-9 ώρες κάθε νύχτα, έχει μειωθεί από 40,8% σε 23,5% τα τελευταία 40 χρόνια. Στην ίδια δε περίοδο η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί.

Παράλληλα τρεις σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, συνδέουν την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, με την μειωμένη διάρκεια ύπνου.

Τα πιο ενδιαφέροντα όμως επιστημονικά δεδομένα, πηγάζουν από μια πολύ πρόσφατη έρευνα των Spiegel και Tasali που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε 12 υγιείς ενήλικες με κανονικό σωματικό βάρος. Σε αυτή λοιπόν τη μελέτη παρατηρήθηκε πως τα άτομα που υποβλήθηκαν σε 4 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για 2 ημέρες, παρουσίαζαν μια μείωση της τάξεως του 18% στα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης και μια αύξηση της τάξεως του 28% στα επίπεδα της γκρελίνης, σε σχέση με τα άτομα που υποβλήθηκαν σε 10 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για 2 ημέρες.

Στην έρευνα λοιπόν των Spiegel και Tasali οι συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, συσχετίστηκαν με μια αύξηση στην όρεξη για πυκνά ενεργειακά τρόφιμα (π.χ. γλυκά) έως και 45%!

Ίσως λοιπόν στις μελλοντικές συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εκτός από την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, εξέχουσα θέση να έχει και η χρονική επάρκεια στη διάρκεια του πολύτιμου, όπως φαίνεται, ύπνου!

Comments

comments

x
Please "like" us