‘Οταν οι άνδρες έχουν ψευδαισθήσεις! Τι τους κάνει να νομίζουν ο,τι τους φλερτάρουμε;

By  |  0 Comments

Οι περισσότερες πιθανότατα έχουμε βρεθεί στην θέση να φερόμαστε φιλικά σε κάποιον άνδρα και αυτός να το παρεξηγεί και να το θεωρεί φλερτ. Απλά σημάδια ενδιαφέροντος στην διάρκεια μιας συζήτησης –ένα χαμόγελο, το γέλιο σε ένα αστείο του ή το να δείξουμε ενδιαφέρον σε αυτό που λέει – από πολλούς άνδρες θεωρούνται «πέσιμο». Το φαινόμενο απασχόλησε και τους επιστήμονες και μάλιστα διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες στο να αυταπατώνται πως κάποια γυναίκα δείχνει ενδιαφέρον για αυτούς ενώ δεν το κάνει.

date1

Αυτό όπως υποστηρίζουν ερευνητές στο Norwegian University of Science and Technology οφείλεται απλά στα γονίδια και συμβαίνει λόγω μιας αρχέγονης παρόρμησης. Από την αρχή της εξέλιξης, τα αρσενικά ήταν προγραμματισμένα να (υπερ)αντιλαμβάνονται πιθανό σεξουαλικό ενδιαφέρον από τα θηλυκά που δεν ανήκαν στην οικογένεια τους ώστε να μην μείνει καμία ευκαιρία αναπαραγωγής χαμένη αφού πάση θυσία έπρεπε να διαιωνίσουν τα γονίδια τους. Στην χειρότερη περίπτωση το θηλυκό θα αρνούνταν και αυτοί θα προχωρούσαν στην επόμενη υποψήφια. Οι γυναίκες από την άλλη εξελίχθηκαν ώστε να(υπο)αντιλαμβάνονται το σεξουαλικό ενδιαφέρον των αρσενικών γιατί το ωάριο τους έπρεπε να φυλαχθεί για το δυνατότερο και το πιο κατάλληλο αρσενικό.

date

Μια άλλη θεωρία πάντως -αυτή των κοινωνικών ρόλων- διαφωνεί και υποστηρίζει ότι οι διαφορές των δύο φύλων στο πώς αντιλαμβάνονται το σεξουαλικό ενδιαφέρον -για να μην μιλήσουμε και για τις παρανοήσεις σε άλλα επίπεδα- οφείλονται και σε κοινωνικές νόρμες ή προσδοκίες. Έτσι υποστηρίζουν ότι όσο μεγαλύτερες ανισότητες υπάρχουν σε μια κοινωνία ή περιβάλλον τόσο μεγαλύτερες είναι οι παρανοήσεις και όσο πιο ισότιμα για τα φύλα τόσο μικρότερες οι παρανοήσεις.

Young Couple At Restaurant

Για να τεστάρουν ποιά από τις δύο θεωρίες ήταν πιο στέρεα, οι επιστήμονες επέλεξαν να δοκιμάσουν και τις δύο σε έρευνα που έκαναν στην Νορβηγία που έχει πολύ καλό επίπεδο όσων αφορά την ισότητα των δύο φύλων και στην Αμερική που θεωρείται αρκετά συντηρητική στα σεξουαλικά ήθη. Την περίοδο που διεξήχθη  η έρευνα μάλιστα,  η Νορβηγία ήταν μέσα στις 5 από τις  42 χώρες όπου εμφάνιζαν τα μεγαλύτερα επίπεδα ισότητας σύμφωνα με κατάταξη των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 308  φοιτητές και φοιτήτριες μεταξύ 18 και 30 ετών. Από αυτούς το 88% των γυναικών είπε ότι είχε βιώσει κατά μέσο όρο 3,5 περιστατικά στα οποία η φιλικότητα παρανοήθηκε από κάποιον άνδρα για  σεξουαλικό ενδιαφέρον. Στην Αμερική το ποσοστό έφτανε το 90%. Το ποσοστό των ανδρών που είχε βιώσει κάτι ανάλογο ήταν 70.6% στην Σουηδία και 70% στην Αμερική. Μετά την έρευνα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τον βασικό ρόλο στις παρανοήσεις για το  σεξουαλικό ενδιαφέρον,  δεν έχουν τόση σημασία οι κοινωνίες και τα περιβάλλοντα αλλά τα γονίδια και τα βασικά μας ένστικτα. Συνεπώς φίλες την επόμενη φορά που κάποιος θα παρεξηγήσει το φιλικό σας χαμόγελο απλώς δικαιολογήστε τον με την σκέψη ότι κάπου βαθιά μέσα του είναι απλά ένας άνθρωπος των σπηλαίων!

Couple sitting face-to-face at restaurant table, smiling

 

 

 

Πηγή: marieclaire.gr

Comments

comments

x
Please "like" us