Παθήσεις του θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη: Από τον μαιευτήρα του melbeing

By  |  0 Comments

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, ένα όργανο σχήματος πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό μας, μπροστά από την τραχεία. Είναι σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ανατομίας, επιφορτισμένος με τον ρόλο της ρύθμισης του μεταβολισμού. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες, την Τ4 και την Τ3 που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των ιστών. Απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι το ιώδιο, που προσλαμβάνεται κυρίως με τη διατροφή. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε Ιώδιο, είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κυριότερη όμως πηγή Ιωδίου, είναι το ιωδιούχο αλάτι.

Η ίδια η εγκυμοσύνη προδιαθέτει στην εμφάνιση παθήσεων του θυρεοειδή, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ημερήσιες ανάγκες της εγκύου σε Ιώδιο σχεδόν διπλασιάζονται (250 μg/L έναντι 150 μg/L που είναι εκτός κύησης). Όταν οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται, εμφανίζονται οι παθήσεις του θυρεοειδούς. Με αυτό το σκεπτικό, οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 250 μg Ιωδίου είτε από την διατροφή, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς επιπλέκουν το 5% των κυήσεων.

Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) εκτός από την έλλειψη ιωδίου, οφείλεται σε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto και σε ιατρογενείς παράγοντες (όπως χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς ή ακτινοβολία λόγω καρκίνου). Αντίθετα ο υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία του θυρεοειδούς) οφείλεται είτε σε αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (νόσος του Graves), είτε σε μια κατάσταση που ονομάζεται παροδικός υπερθυρεοειδισμός της κύησης.

Η διάγνωση των θυρεοειδικών παθήσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βασίζεται στην κλινική εικόνα (όπου τα συμπτώματα πολλές φορές είναι παρόμοια με αυτά μιας φυσιολογικής κύησης) και στον προσδιορισμό της ορμόνης TSH στο αίμα των εγκύων.

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, αν μείνουν χωρίς θεραπεία, έχουν σοβαρές επιπλοκές τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο. Μια πολύ σημαντική επιπλοκή του υποθυρεοειδισμού είναι η σοβαρή μορφή διανοητικής καθυστέρησης που εμφανίζεται στα νεογνά (κρετινισμός). Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ο οποίος αυξάνεται με την κακή ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Συνεπώς, καθώς οι επιπλοκές στην κύηση των παθήσεων του θυρεοειδή είναι πλέον καλά τεκμηριωμένες, η θεραπεία τους είναι επιβεβλημένη.

Το φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι η Λεβοθυροξίνη. Το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς μοιάζει με τη φυσική θυροξίνη που παράγει ο θυρεοειδής αδένας.

Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα μεθιμαζόλη και προπυλθυουρακίλη χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του υπερθυρεοειδισμού σε γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη, αλλά και σε περιπτώσεις νόσου του Graves που διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δρ. Ηλίας Ι. Χιντιπάς

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συνεργάτης ΓΑΙΑ, Ιατρικό Αθηνών

Elias Portrait

Comments

comments

x
Please "like" us