Δραστήριες μαμάδες…δραστήρια παιδιά!

By  |  0 Comments

Την έντονη σωματική δραστηριότητα μίας μητέρας θα την «κληρονομήσει» το παιδί της;

Η απάντηση είναι ναι!

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, όσο πιο σωματικά δραστήριες είναι οι μαμάδες, τόσο πιο δραστήρια είναι και τα παιδιά τους!
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Southampton μελέτησαν την σωματική δραστηριότητα 554 γυναικών και των τετράχρονων παιδιών τους.
Χρησιμοποιώντας ειδική συσκευή που κατέγραφε ανά λεπτό τους χτύπους της καρδιάς τους για επτά συνεχόμενες μέρες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χρόνος που κάθε παιδί ήταν σωματικά δραστήριο, εξαρτιόταν άμεσα από τον χρόνο που η μητέρα του ήταν δραστήρια. Όσο πιο δραστήρια ήταν η μητέρα, τόσο πιο δραστήριο ήταν και το παιδί!

«Για κάθε παραπάνω λεπτό μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας της μητέρας, το παιδί της ήταν κατά μέσο όρο δέκα λεπτά της ώρας πιο κινητικό. Αν μία μητέρα αφιέρωνε στην καθιστική ζωή μία ώρα λιγότερη τη μέρα, ήταν και το παιδί της δέκα λεπτά λιγότερα σωματικά αδρανές, άσχετα με την ώρα της μέρα», ανέφερε η ερευνήτρια Kathryn Hesketh. «Μπορεί αυτές οι μικρές διαφορές να φαίνονται ασήμαντες , αλλά κατά τη διάρκεια ενός μήνα ή ενός έτους μπορεί να είναι σημαντικές», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, μόνο οι μισές μητέρες, συγκεκριμένα το 53%, πολλές από τις οποίες εργάζονταν και είχαν βαρύ καθημερινό πρόγραμμα, αφιέρωναν έστω μισή ώρα για μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αντίστοιχος ήταν ο αντίκτυπος για τα παιδιά τους.

«Όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα, οι προτεραιότητες αλλάζουν. Έτσι ο χρόνος που της μένει για σωματική άσκηση είναι ελάχιστον ως και μηδαμινός», ανέφερε η Kathryn Hesketh.
«Αυτό όμως επηρεάζει αρνητικά και τα παιδιά της και είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμά», συμπλήρωσε.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Comments

comments

x
Please "like" us