Έρευνα: Μάθε τι προκαλούν στην υγεία μας τα κατοικίδια

By  |  0 Comments

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι πλέον έχουν κι από ένα κατοικίδιο. Είτε αυτό είναι γατούλα είτε σκυλάκι. Εχουν γίνει κατά καιρούς έρευνες που απέδειξαν ότι τα κατοικίδια κάνουν πολύ καλό στην ψυχική μας γαλήνη και ηρεμία. Παρακάτω θα δείτε μερικά οφέλη τους.

Διαχειριζόμαστε καλύτερα την απόρριψη

Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthtozoos οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια μπορούν να ξεπεράσουν πιο εύκολα μία κοινωνική απόρριψη, και νιώθουν λιγότερο αρνητικά από τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Δεν νιώθουμε μοναξιά ακόμη κι αν δεν έχουμε σύντροφο
Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging & Mental Health ενήλικες που είχαν κατοικίδιο ζώο, ένιωθαν λιγότερο μόνοι από εκείνους που δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ήταν καλύτερη η κοινωνική τους αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Μας παρέχουν ασπίδα κατά του στρες και είναι το απόλυτο αγχωλυτικό

Σύμφωνα με παλαιότερη σουηδική μελέτη οι άνθρωποι που πέρασαν 15 έως 30 λεπτά παρέα με έναν σκύλο και τον χάιδευαν είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -ορμόνη του στρες-. Οι συμμετέχοντες της μελέτης οι οποίοι είχαν σκύλο, είχαν αντίστοιχα αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης -ορμόνη της χαράς-, ενώ οι παλμοί της καρδιάς τους ακόμη και μία ώρα μετά από την παρέα με τον σκύλο τους, ήταν πιο χαλαροί, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν κατοικίδιο.

Μας κάνουν υπεύθυνους από πολλές απόψεις

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, τα παιδιά που φροντίζουν από μικρή ηλικία ένα κατοικίδιο, εκτός του ότι γίνονται πιο υπεύθυνα απέναντι στα ζωάκια, γίνονται υπεύθυνα ακόμη και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Comments

comments

x
Please "like" us