Παχυσαρκία και ύπνος: Τι σχεση εχουν και τι πρεπει να προσέχουμε.

By  |  0 Comments

Η διατροφή, η  μειωμένη άσκηση αλλα και η σύγχρονη καθημερινότητα, φαίνεται πως ευθύνονται για την εμφάνιση και αύξηση της παχυσαρκίας.


Τι σχεση όμως μπορεί να εχει η χρονική διάρκεια του ύπνου , που απορρέει συχνά από τον έντονο και στρεσογόνο τρόπο ζωής, στην εκδήλωση της παχυσαρκίας;

Επιστημονικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το ποσοστό των ενήλικων που κοιμούνται από 8-9 ώρες κάθε νύχτα, έχει μειωθεί από 40,8% σε 23,5% τα τελευταία 40 χρόνια. Στην ίδια δε περίοδο η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί.


Παράλληλα τρεις σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, συνδέουν την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, με την μειωμένη διάρκεια ύπνου.

Τα πιο ενδιαφέροντα όμως επιστημονικά δεδομένα, πηγάζουν από μια  έρευνα των Spiegel και Tasali που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε 12 υγιείς ενήλικες με κανονικό σωματικό βάρος. Σε αυτή λοιπόν τη μελέτη παρατηρήθηκε πως τα άτομα που υποβλήθηκαν σε 4 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για 2 ημέρες, παρουσίαζαν μια μείωση της τάξεως του 18% στα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης και μια αύξηση της τάξεως του 28% στα επίπεδα της γκρελίνης, σε σχέση με τα άτομα που υποβλήθηκαν σε 10 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για 2 ημέρες.

Στην έρευνα λοιπόν των Spiegel και Tasali οι συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, συσχετίστηκαν με μια αύξηση στην όρεξη για πυκνά ενεργειακά τρόφιμα (π.χ. γλυκά) έως και 45%!


Ίσως λοιπόν στις μελλοντικές συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εκτός από την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητα, εξέχουσα θέση να έχει και η χρονική επάρκεια στη διάρκεια του πολύτιμου όπως φαίνεται, ύπνου!

Comments

comments

x
Please "like" us