Πώς θα αποφύγουμε την ωτίτιδα στα κατοικίδια; Οι κτηνίατροι απαντούν

By  |  0 Comments

Ποιος σας είπε ότι ωτίτιδα παθαίνουν μόνοι οι άνθρωποι; Μην ξεχνάτε πως οι περισσότερες ανθρώπινες ασθένειες, εκδηλώνονται και στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Το σημερινό θέμα που ζητήσατε να μιλήσουμε γι’ αυτό είναι η ωτίτιδα στους τετράποδους φίλους μας. Πώς προκαλείται και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Αυτή εκδηλώνεται µε ξύσιµο των αυτιών, τίναγµα του κεφαλιού, κοκκίνισµα και έκκριµα στο αυτί, το οποίο συχνά µυρίζει δυσάρεστα. Αν η φλεγµονή εξελιχθεί, θα προσβληθεί το µέσο και στη συνέχεια το έσω αυτί. Τότε τα συµπτώµατα θα είναι εντονότερα και το κατοικίδιό µας µπορεί να εµφανίσει δυσκολία στο άνοιγµα του στόµατος ή στη µάσηση, κλίση του κεφαλιού προς την πλευρά του αυτιού που πάσχει και αστάθεια στο βάδισµα.

Η απλή έξω ωτίτιδα θεραπεύεται µε χορήγηση τοπικής αγωγής στα αυτιά. Θα χρειαστεί να εφαρµόζουµε ένα τοπικό διάλυµα, µία µε δύο φορές την ηµέρα, για τις επόµενες µία µε δύο εβδοµάδες. Σε ορισµένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος θα επιλέξει να χορηγήσει και φάρµακα από το στόµα, ενώ σε σοβαρότερες ή επίµονες ωτίτιδες ενδεχοµένως να χρειαστεί βαθιά έκπλυση του έξω ακουστικού πόρου µε τη χορήγηση γενικής αναισθησίας.

∆εν πρέπει να ξεχνάµε να ενηµερώνουµε τον κτηνίατρό µας για την πορεία της αγωγής και να ακολουθούµε πάντα τις οδηγίες του.

Comments

comments

x
Please "like" us